Alt om Triumfbuen i Paris!

Triumfbuen.com

Parc des Princes – Paris for fotballentusiaste

 

Paris – hovedstaden og den mest folkerike byen i Frankrike. Det er en av de mest populære turistmålene i verden, og er spesielt kjent for sine tallrike museer og landemerker. De fleste turister sørger for å få med seg klassikerne som Eiffeltårnet, den gotiske katedralen Notre-Dame, og Champs-Élysées, buen som hedrer alle som har kjempet for Frankrike. Men kultur og historie finnes også andre plasser, som f.eks på den den imponerende fotballstadionen Parc des Princes.

Paris-Parc-des-Princes (CC BY-SA 3.0)

 

Parc des Princes er fotballstadionen til Paris Saint-Germain, ofte kalt Paris-SG eller PSG. Stadionen fikk sitt navn «Prinsenes park» fordi parken en gang i tiden ble brukt til jakt av franske prinser. Stadionen stod ferdig  i 1972, og har plass til 47 929 tilskuere. Parc des Princes var tidligere hjemmebanen til det franske fotballandslaget, men de har forflyttet seg til Stade de France, som ligger rett utenfor Paris. Denne stadionen ble bygget i anledning VM i fotball i 1998, og har plass til over 80 000 tilskuere. Det er verdt å ta turen innom Stade de France hvis man velger å bevege seg utenfor byen, da dette er en fantastisk stadion som er brukt til både fotball- og rugbymesterskap. Dette var også stadionen hvor Frankrike ble verdensmestere i 1998.

 

Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at fotball er den mest populære sporten i Paris. Det er en rekke storklubber i hovedstaden, men Paris Saint-Germain er den største og mest populære klubben. Den ble stiftet i 1970, da klubbene Paris FC og Stade Saint-Germanois slo seg sammen. Klubben har vært en del av den franske toppligaen siden 1974, og fikk sitt første store trofé da de vant den franske cupen i 1982.

 

I årene etter har resultatene vært varierende. Det ble seier igjen i den franske cupen i 1983 og ligamesterskap i 1986, og 1990-tallet var et jevnt og stabilt for klubben. 2000-tallet var mindre suksessfult, spesielt i ligaen hvor de ofte endte på feil halvdel av tabellen. Qatar Sports Investment tok over eierskapet av klubben i 2011, og har investert mye penger i å løfte klubben. I 2018 sikret de seg den brasilianske spilleren Neymar for en overgangssum på 222 millioner euro.

 

Neymar PSG by Antoine Dellenbach (CC BY-SA-2.0)

 

Paris Saint-Germain har også vært utsatt for kritikk, da mange mener oljerike eiere ødelegger fotballen. La Liga-sjefen har selv uttalt at dette kan regnes som økonomisk doping, og at det skaper urettferdige konkurranseforhold. Med Qatar som eier er PSG er en statseid fotballklubb, og dermed også en av de rikeste fotballklubbene i verden. Klubben har vokst seg til å bli en anerkjent internasjonal storklubb, og de har høye ambisjoner for fremtiden.


Copyrighted content. All Rights Reserved.